12 octombrie 2016. O zi cât o gaură neagră pe obrazul Sibiului. Dis-de-dimineață, localnici, autorități, jurnaliști, curioși… au urmărit ca pe un extraterestru ursul cel pribeag ajuns pe străzile din centrul Sibiului. Mai cu seamă că inițial se transmisese informația potrivit căreia era vorba de o namilă de urs. Sigur, mic sau mare, tot urs este, tot animal sălbatic… care, în atare situație de criză sigur, avea un comportament imprevizibil.
3 ore și ceva a fost urmărit, fugărit, huiduit… autoritățile au intrat în alertă (logic până la un punct!), iar oamenii, curioși, nedumeriți, speriați în ultimă instanță, urmăreau la fața locului sau știrie pe rețelele de socializare să vadă pe unde pot umbla prin oraș ca să nu riște o întâlnire cu Moș Martin… din nefericire, totul a dat în haos, nesiguranță și… lipsă de stăpânire de sine. Toate amestecate ca într-un blender d erumeguș, cu nerăbdare, cu lipsă de coordonare, cu șovăieli și încercări eșuate, cu urlete și… ridicat din umeri. Asta între timp ce ursulețul a avut ideea șoadă să își mute cursa de alergare pe… acoperișurile caselor. Și nu era desen animat, ci urs viu și… viteaz.
Din păcate, bâlbâiala, confuzia și sinopele administrative (și nu numai) au dus la împușcarea animalului. Într-un mod care în secunda 2 a dus la un scandal monstru, tipic românesc, care pune administrația în cea mai proastă lumină. (n.r. Cineva spunea ieri c-o venit ursulețul la oraș să-ntrebe cine taie pădurile și cine lasă munți de gunoaie prin munți…)
Acum, știrea face înconjurul lumii și ne face orașul de râs. Iar totul este despre o viață. Și despre bâlbâielile amare din viața românilor.
Sigur, e trist, chiar foarte trist ce s-a întâmplat. Dar, pe de altă parte, nici nu este cazul să aruncăm cu pietre aiurea, în tot și în toate și să punem Sibiul la zid ca pe un oraș… criminal.
E necesară, firește, o anchetă, e necesar să aflăm cine și în ce grad poartă vina, să gândim limpede și să demonstrăm că noi, societatea civilă și, firește factorii de răspundere, mai avem coloană vertebrală. Sibiul nu trebuie pus pe făraș. Nu aici a învățat ursul să spună „mor, mor”…
***CE SPUNE, CE FACE PREFECTUL
Prefectul Cristian Roman a solicitat reprezentanţilor instituţiilor implicate în operaţiunea din data de 12.10.2016 – coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu – ce a avut drept consecinţă împuşcarea unui urs, să transmită o analiză detaliată a modului în care au acţionat. Acest demers are rolul de a evidenţia atât motivele pentru care instituţiile nu au reuşit să salveze viaţa ursului, cât şi cauzele pentru care în Sibiu nu există nici suficiente dotări şi nici proceduri clare de acţiune pentru fiecare instituţie în parte, cu toate că au mai existat în trecut situaţii în care animale sălbatice au ajuns în oraş şi au fost împuşcate.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției, www.prefecturasibiu.ro prefectul are în prezent întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, pentru identificarea celor mai bune modalităţi de acţiune în astfel de situaţii.
În urma analizei, se va crea cadrul pentru stabilirea unei proceduri de lucru care să fie aplicată în judeţul Sibiu în astfel de situaţii. Totodată, propunerile de îmbunătăţire a cadrului legislativ vor fi transmise la nivel naţional.
“Îmi exprim regretul pentru faptul că echipa care a gestionat cazul de prindere a ursului ajuns ieri în oraş nu a reuşit să îi salveze viaţa. Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, potrivit D.S.V., s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii”, a precizat Prefectul Sibiului, Cristian Roman.
Foto: Louis Guermond, renasterea.ro