VIOARA STRĂLUCEȘTE PE SCENA SIBIANĂ. JOI, ÎN MÂINILE CU HAR ALE MAESTRULUI REMUS AZOIȚEI

 

După exact un an de la ultima prezență alături de Orchestra Filarmonicii de Stat, Remus Azoiței se întoarce la Sibiu pentru a prezenta publicului unul dintre cele mai cunoscute dar și dificile concerte: ”Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op.35” de Piotr Ilici Ceaikovski.

De vreți să înțelegeți cum de vioara e regină, dar și de ce Remer-Anselme spunea că nici un instrument muzical nu redă mai limpede şi mai profund ca vioara personalitatea artistului, exprimând nu numai calda lui simţire, dar şi pe aceea a compozitorului piesei muzicale, veniți la concertul de joi de la filarmonica sibiană. Este un concert de excepție.

Profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, Remus Azoiţei a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan. În 2007, a pus bazele Societăţii „Enescu” din Londra, fiind şi directorul artistic al acesteia.

Evenimentul de la Sibiu organizat de Filarmonica de Stat Sibiu este programat joi, 23 martie 2017, la Sala Thalia. Toate biletele pentru acest eveniment s-au epuizat.

 

Remus Azoiței: Ultima dată la Sibiu am cântat anul trecut ”Concertul în Re major, op. 77” de Johannes Brahms. Anul acesta am revenit aici pentru că îmi place orchestra și publicul. De data aceasta însă voi interpreta ”Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op.35” de Piotr Ilici Ceaikovski. Personal mi se pare a fi cel mai dificil concert pentru vioară însă, în aceeași măsură este și cel mai măreț. În sală, momentul acela de după ce membrii orchestrei și-au acordat intrumentele, solistul este pregătit să intre pe scenă iar publicul știe că urmează concertul de Ceaikovski – este unul de extaz. Este un moment pe care numai acest concert îl generează. Apoi dacă vorbim din punct de vedere muzical, tehnic, este ”un munte de urcat” și nu există un artist căruia să nu îi trebuiască mai mulți ani pentru a ajunge unde trebuie. Eu ”mă lupt” cu el de peste 20 de ani. Am adăugat foarte multe ”straturi” la el până când am ajuns să fiu mulțumit de ceea ce fac. Am lucrat la el ciclic, cu mai mulți profesori. L-am cântat de foarte multe ori pe scenă.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: