,,Ştii tu ce înseamnă să fii copil? Înseamnă să crezi în dragoste, să crezi în frumuseţe, să crezi în credinţă. Înseamnă să fii atât de mic încât spiriduşii să ajungă să-ţi şoptească la ureche, înseamnă să transformi bostanii în caleşti şi şoriceii în telegari, josnicia în nobleţe şi nimicul în orice, căci orice copil poartă o zână naşă în sufletul lui” (Francis Thompson).
NU E DE TRECUT CU VEDEREA! Pe data de 4 iunie, în fiecare an, este marcată “Ziua Internațională a copiilor victime ale agresiunii”.
Membrii Adunării Generale ONU, în cadrul sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei din 19 august 1982, „şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au decis să comemoreze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi Internaţională a Copiilor Victime ale Agresiunii (Rezoluţia ES-7/8).
Această zi a devenit astfel Ziua Internaţională a copiilor nevinovaţi, victime ale agresiunii fizice, psihice sau emoţionale. 4 Iunie ne reaminteşte tuturor (ar trebui să o facă!) că, peste tot, în lume copiii suferă din cauza diferitelor forme de abuz şi menirea noastră este să luptăm şi să protejăm drepturile copilului. Din nefericire chiar şi astăzi, ca şi în trecut, violenţa asupra copiilor rămâne o crimă ascunsă destul de răspândită şi prea puţin o preocupare prezentă în conştiinţa colectivă. Și asta o recunosc chiar autoritățile!
Pentru a pune capăt violenţei şi tratamentului abuziv împotriva copiilor trebuie luate în calcul mai multe măsuri, iar cele deja adoptate trebuie să fie mai bine implementate. Totodată, responsabilitatea noastră, a fiecăruia, dar mai cu seamă a celor acre lucrează în sistemul de protecție socială, este aceea de a asigura şi susţine tratamentul necesar şi reabilitarea copiilor care au căzut victime abuzurilor.
SITUAȚIA, LA NOI
Conform statisticilor, în anul 2015 la nivelul DGASPC Sibiu au fost înregistrate 755 de sesizări de suspiciune abuz, neglijare, exploatare, din care 365 sesizări au fost confirmate. Sesizările au făcut referire la 1139 de copii.
Comparativ cu anul 2015, în anul 2016 DGASPC Sibiu s-a confruntat cu 644 de sesizări de suspiciune abuz, neglijare și exploatare pentru un numar de 1118 copii.
Potrivit conducerii instituției, de la începutul anului 2017 și până în prezent, la DGASPC Sibiu au fost înregistrate deja, 241 de sesizări de suspiciuni de abuz, neglijare și exploatare. Acestea au facut referire la un numar de 393 de copii.
***Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor este la dispoziție Telefonul Copilului – 0269983. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până duminică în intervalul orar : 07.30 – 22.00, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.
sursa foto: youtube.com