A inviat satul romanesc! Mesteri mari, cu varsta copilariei, se intrec in Dumbrava

O lume minunata, satul, in splendoarea vechilor mestesuguri si traditii, a inviat de azi in Dumbrava. Mesteri mari, olari, pictori, cioplitori, cojocaji si tesatori, isi dau in vileag dibacia. Chiar daca unii merg inca la clasa pregatitoare iar altii asteapta nerabdatori ziua cand vor avea buletin.

Migalosi si harnici, in costume din lada de zestre a bunilor, au venit cu sutele si au dat ghiers trudei, sa arate de aici, de la Sibiu, tarii intregi ca ei pasteaza traditiile, ca le pasa in cel mai nobil si firesc mod de mostenirea din batrani. A inceput Olimpiada Mestesugurilor Artistice Traditionale! Un eveniment devenit el insusi o bogata si rodnica traditie…

Din nou Raul

Printre primii mici mari truditori caruia i-am dat binete a fost, fireste, Raul. Un mic… veteran de la Scoala “Regina Maria”, un neintrecut artist al pirogravurii, si un mare pasionat de pitorescul trecutului si artei populare. Elev al doamnei invatatoare Anca Muntean, la randul sau, o veteran a olimpiadei, dascal intr-ale cartii, dar si in tainele mestesugurilor. Lucru. Respect. Culoare. Bunavointa. Tenacitate. Daruire. Elevi si professor la un loc, o familie sub aripa artei…

Lucru-i placerea de capatai. Poveste din Arpasu.

Printre trudnicii concursului ne-a facut cu ochiul o masa mare cu cojoace si fel de costume, comori de la Arpasu de Sus. Povestea am aflat-o, printre ace de cojocarit, broderii si ocalit de la Maria Nan. Mesterul instructor care duce traditia catre maine.

“Apoi vedeti dumneavoastra, ii lucru greu, dar frumos tare. Cojocaritul putini mai fac, da cu tarie. Daca nu simti ca obosesti, ii bine. Lucru ii taina si placerea de capatai. Altfel, nu mere. Cat om fi s-om trai, ni-i rostul sa dam ce-am invatat mai departe. Nu-i vreme de stat si oftat. Daca nu-i invatam pe astia mici, ne-m pierde si a fi pacat!” si numai decat prinde a scoate din traista a dintai pecete ca neam din neam, traditia dainuie la Arpasu: diploma de mester cojocar al tatalui domniei sale, din 1938. Un document demn de respectful cuvenit… mai mult decat un simbol, o lumina vie, care, iata, da roade si acum…

Si mai aflam ceva ce creste inima: doua dintre fetele ce ii urmeaza mesteria, sunt venite… din Spania. Au plecat in urma cu ceva timp acolo, cu familiile, dar nu lasa traditia. Au invatat cojocaria si arta veche aici, la Scoala Populara de Arta, au diploma si premii cu traista, si acum participa la olimpiada. Cu suflet de roman. Stiu a broadi, a folosi cleiul din faina de grau, a ocali, si a respecta indeletnicirile… ca pe Sfanta Scriptura!
Si mai stiu chiar si de ce colo, la Arpasu de Sus, broderia si toate motivele la cojoace, ii si camasi sunt cu negru. Fost-au acolo oameni nacajiti, doar obisnuiti cu munca. Negrul le era mai aproape de inima si in plus, faceau totul cu negru ca multi lucrau la padure si negrul era mai suferitor la asa truda.

 

Cununa de mireasa

Undeva, pe-o creasta din muzeu, fetele din Turt  (judetul Satu Mare) fac cununa miresii.
Imbracate de-ti iau fata, in costume cautate in lada bunicilor, cu chitchineul rosu mandru pe cap, mandrel canta si impletesc de parca s-au nascut cu asta. Fac cununa de mireasa si mai apoi impodobesc clopul asa cum ii datul acolo sus. Sub indrumarea unui dascal care, dupa cum vorbeste, ii din nascare cu datina in maini: Cristina Les. Imbracata, la randu-i, intr-un costum traditional,- “fost-a cumnata mireasa intr-insul”- aflam.  Si nu doar atat. Pentru ca tine “cu dintii” si cu propriu-i destin la mestesug, pentru ca si are din familie, numeroase costume originale vecchi si obiecte ce poarta o istorie, doaman profesoara se gandeste sa intocmeasca acasa si un mic muzeu.

Si, uite-asa, copii si dascali, icoane pe lemn, pe sticla, metaloplastie, papusi, masti, covorase… ii si alte cele iti iau ochii. Din maini faine de copiiiubitori de SAT. Din maini ce nu tacane pe tastele computerului, dar invart atele si itele, , canta, slujesc lutul si cioplesc lemnul. Caci stapanii lor, copiii, simt romaneste. Creeaza si duc traditia mai departe… Neobositi.

        

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: