Bazele unui viitor durabil pentru Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare-Olt (Transilvania). Planul de Management, intră în dezbatere publică

Podișul Hârtibaciului-Târnava Mare-Olt este a doua cea mai mare zonă din țară acoperită de arii naturale protejate, după Delta Dunării. Studiile de teren recente au confirmat existența în această arie a unei biodiversități remarcabile, recunoscută de instituții și experți de la nivel european. Biodiversitatea împreună cu moștenirea arhitecturală a sașilor, cu diversitatea etnică, obiceiuri și tradiții dau o valoare inestimabilă zonei. Analizând contextul general actual, cu prioritățile naționale de dezvoltare, precum și realitățile sociale și economice locale, cu diversele nevoi și probleme ce necesită soluții, putem schița un tablou întreg de presiuni și amenințări la care este supusă această moștenire naturală și culturală. Din acest motiv și pentru a îndeplini anumite angajamente asumate de România față de instituțiile europene, trebuie stabilite o serie de măsuri de gospodărire a zonei, în acord cu caracteristicile și cerințele habitatelor și speciilor, care să permită o dezvoltare durabilă, fără afectarea capitalului natural.

WWF-România organizează conferința de lansare în dezbatere publică a Planului de Management al zonei Văii Hârtibaciului. Documentul, ce va sta la baza tuturor deciziilor și proiectelor din acest areal, cuprinde măsurile de gestionare a terenurilor propuse de experți din cadrul a șase organizații de renume în domeniul conservării naturii. Aşa cum anunţă organizatorii, acesta trebuie supus dezbaterii publice și agreat cu autoritățile publice din zonă, astfel încât în final să reiasă un Plan înțeles și asumat la toate nivelurile societății. Ulterior va fi depus la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, pentru aprobare, și apoi urmărit și pus în aplicare de administratorul zonei, Administrația Târnava Mare-Hârtibaciu.

Program:

10.30 – 11.30 Prezentări pe subiectele: activități premergătoare elaborării Planului, derulate în perioada 2011-2015 în cadrul proiectului „Pentru Natură şi Comunităţi Locale-Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu-Târnava Mare-Olt” coordonat de WWF; capitalul natural al zonei și caracteristici socio-economice; măsuri de conservare propuse prin Planul de Management

11.30 – 12.00 Întrebări și discuții libere

12.00 – 12.30 Bufet cu bunătăți tradiționale din Țara Făgărașului

Vorbitori:

 Florentina Florescu, Manager de proiect în cadrul WWF-România

 Nicolae Lazăr, Director Administrația Târnava Mare-Hârtibaciu

 Cristian Remus Papp, Manager proiecte urs, coridoare, arii protejate în cadrul WWF-România

 Doru Bănăduc, Expert ecologie în cadrul Asociației ECOTUR Sibiu

 

RSVP: Mara Cazacu, Specialist comunicare WWF-România – mcazacu@wwfdcp.ro. Data limită: luni, 2.03.2015.

Pe Valea Hartibaciului, mergi pe la poale de deal insotind din ochi turmele de oi ale celor ce au decis sa traiasca intre cetatile Sibiului si Sighisoarei.

Valea Hartibaciului, consacrat ca un loc mirific, traversat candva de… mocaniţă,  iti ofera peisaje line, cu paduri de fag si de stejar, cu poiene si fanete care par neatinse. E drept ca drumul nu e foarte bun, dar si o Dacie te poate duce prin locuri unde altadata mergea mocanita.

O sa dai de sate cu denumiri ciudate: Tichindeal, Marpod, Altana si o sa vezi conacul baronului Bruckental, din Nocrich. Romanii l-au transformat insa in birt si au dat cu piciorul sansei de a face turism cu acest obiectiv.

Casele mari, sasesti, cu porti si ziduri inalte adapostesc insa oameni care merg la biserica imbracati in costume nationale. Iar bisericile din zona sunt adevarate bastioane: cetati cu ziduri groase la care turla clopotnitei pare a fi turn de aparare in caz de invazie.

Evenimentul are loc pe 5 martie 2015,  la Casa Băiulescu (Biblioteca Județeană Brașov), Blvd. Eroilor 33

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: