Biserică sfinţită la Noistat

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a târnosit Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitatea Noiştat, judeţul Sibiu.

Lăcaşul de cult din parohia arondată Protopopiatului Agnita a fost zidit la 1820, de micuţa comunitate de români din Noiştat, din dorinţa de a avea un lăcaş de închinare ortodox. Vremurile dificile nu au permis ca biserica ortodoxă din Noiştat să fie târnosită de un arhiereu. Mai mult decât atât, pentru mult timp, Noiştat a fost o filie a unei parohii. Aceasta până în 1990, când credincioşii din sat şi-au exprimat dorinţa de a avea un preot care să oficieze slujbe religioase în biserica lor.

Lucrul acesta s-a împlinit în anii de după Revoluţia din 1989, iar în ultima perioadă, comunitatea şi-a concentrat eforturile pentru renovarea şi reînfrumuseţarea lăcaşului de închinare. Lucrările au început în 2009, sub coordonarea parohului Ioan Popescu. Au fost realizate drenaje, s-au refăcut tencuielile, acoperişul şi pictura interioară, în tehnica fresco. Biserica a fost împodobită cu mobilier nou, cu obiecte de cult şi alte lucruri necesare unui lăcaş de închinare. „Comunitatea noastră este mică, dar oamenii sunt ataşaţi de biserica lor şi ne-au sprijinit atât cât le-a fost cu putinţă. Din puţinii bănuţi câştigaţi din creşterea animalelor şi din agricultură, credincioşii din Noiştat au oferit ajutor bisericii în toţi aceşti ani, pentru sprijinirea lucrărilor de renovare. Am mai primit ajutor financiar şi din partea autorităţilor locale şi din partea unor binefăcători“, ne-a spus parohul Ioan Popescu. Pictura bisericii din Noiştat a fost realizată de Gheorghe Ţivrea.

„Izvor nesecat de har“

Ziua sfinţirii a fost o sărbătoare aleasă pentru Noiştat, iar comunitatea s-a pregătit aşa cum se cuvine pentru acest moment unic. IPS Mitropolit Laurenţiu a fost întâmpinat cu multă bucurie şi emoţie de sătenii înveşmântaţi în costumul românesc, după cum se obişnuieşte în satele ardelene. Ierarhul a târnosit lăcaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, a aşezat moaşte în piciorul Sfintei Mese şi a oficiat întreaga rânduială de sfinţire a picturii şi a Sfântului Altar.

Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult, cu participarea câtorva sute de credincioşi. Din soborul de preoţi au făcut parte protopopul de Agnita, Ioan Jurcan, parohul Ioan Popescu şi alţi slujitori ai Domnului din parohiile învecinate.

La final, ierarhul a explicat Evanghelia duminicală şi i-a felicitat pe credincioşi pentru devotamentul arătat faţă de biserica lor. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a îndemnat să fie în continuare alături de paroh în toate activităţile pastorale şi administrative şi să vină la biserica lor ca la un loc de binecuvântare.

„Credincioşii din Noiştat şi-au dorit foarte mult să aibă preotul lor. Românii de aici au biserica lor, zidită la 1820, nesfinţită de vreun arhiereu. Credincioşii au umplut astăzi lăcaşul de cult şi au făgăduit că nu-l vor lăsa gol şi că-l vor folosi aşa cum l-am prezentat, ca un izvor nesecat de har. S-au închinat cu toţii, au sărutat Sfânta Masă şi au mers la casele lor cu bucuria c-au participat la un eveniment unic din istoria comunităţii lor. Să ne ajute Dumnezeu să ne putem împlini datoria, să consacrăm bisericile care ne aşteaptă, iar credincioşii să le cinstească aşa cum se cuvine, mulţumind lui Dumnezeu pentru ocazia avută de a invoca harul lui Dumnezeu asupra lăcaşurilor de închinare“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Aşa cum se precizează în comunicatul remis de Mitropolia Ardealului, pentru activitatea de până acum la Noiştat, preotul Ioan Popescu a fost hirotonisit iconom, iar primarul comunei Iacobeni, Ioan Vasile Cori, alături de Consiliul local şi Adunarea parohială, au primit acte de cinstire. Ca semn de preţuire şi de recunoştinţă pentru vizita pastorală, IPS Mitropolit Laurenţiu a primit din partea parohiei o icoană a Maicii Domnului.

Aflat în comuna Iacobeni, satul Noiştat este pentru prima oară atestat în anul 1355 sub numele de Nous villa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: