Ciobanii sibieni au frati în… raionul Odessa

Despre vechea transhumanta a oierilor din Marginime  se spun multe. Amintiri, legende, povesti. Putini stiu, însa, ca transhumanta, un mod de viata la drept vorbind, adus la nasterea unor localitati romanesti hat, dincolo de granitele actuale ale Romaniei.

Iată, spre exemplu, povestea… „ciocului de raţă”:   

Erdek-Burnu- („cioc de raţă”- forma a două sate înfrăţite, văzută de sus) – acesta este numele… unei aşezări din raionul Odessa. Locul unde, la un moment dat, Ştefan cel Mare şi-a înecat duşmanii în lacul Catlabuga, după care a construit aici o biserică.

În 1994, un profesor de muzică inimos- Viorel Popescu- a avut iniţiativa dea înfiinţa aici, pe pământ acum ucrainean, dar cu rădăcini româneşti, un ansamblu folcloric: „Dor Basarabean”. Acesta a participat cu o grupă de 40 de copii, în 1998, la Sibiu, la Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare. Altfel spus, un fel de… întoarcere acasă. Pentru că, aşa cum am aflat de la directorul Complexului Naţional Muzeal ASTRA, Valeriu Olaru, aşezarea din raionul Odessa este rodul transhumanţei: fost înfiinţată cu mult în urmă de ciobanii sibieni aflaţi în transhumanţă. Cu timpul, însă, oamenii s-au adaptat locului, trecând pe primul plan cultivarea legumelor, în special a roşiilor.

Despre prezentul fraţilor din Ucraina, iată ce povestea prof Viorel Popescu, citat de „Formula AS”:

„Doar bătrânii de 90 de ani mai păstrează aici ceva costume şi amintiri legate de cântece şi de jocuri. Generaţia părinţilor a încercat să le readucă la viaţă, dar amestecau dansurile româneşti cu cele ucrainene şi nu a ieşit nimic. Copiii vorbesc ucraineana, rusa şi engleza, dar toate cărţile le-au citit în română, numai aşa vorbesc între ei. Iar obiceiurile de Crăciun, Steaua şi colindele sunt cele din România. Ne punem un chieptar peste paltoane, broboadii pe cap şi colindăm pana la 5 dimineaţa. Ne închipuim că suntem acasă, în România”. Totodată, domnia sa a recunoscut că dansatorii săi au participat şi la festivaluri la Kiev şi la Odessa, doar în condiţiile în care au fost obligaţi să renunţe la a purta brâul tricolor.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: