Culorile Sibiului: “a vedea departe este ceva, a merge acolo este cu totul altceva”

 

“Pictorul este un filozof, dar filozofia sa este pictura” (Renato Gutusso)

“Pictura este poezie tăcută” (Plutarh)

“Pictura este tăcerea minţii, muzica ochiului” (Orhan Pamuk)

“Pictura este nepoata Naturii. Este înrudită cu Dumnezeu” (Rembrandt)

“Daca pictura este o nebunie, ea este o dulce nebunie, pe care oamenii ar trebui nu numai sa o ierte, dar chiar s-o caute”( Jean-Baptiste Camille Corot).

Cautati, asadar, SIBIUL. Dincolo de fotografii. Intruchipare a unor citate celebre despre pictura, un oras frumos. Cu ruine si colturi, cu ziduri de cetate si cu cladiri- cu sutele- fiecare cat o istorie ce merita cunoscuta si respectata. Sibiul…o poezie in culori. Chiar si pe strazile laturalnice, chiar si acolo unde crezi ca nimic nu poate fi frumos sau fara poveste. Doar daca sufletul ti-e searbad nu simti nimic…

Orasul asta, insa, parca inadins, sta de veacuri, in inima tarii. Carte de istorie si album de arta deopotriva. Iar daca il privesti cu atentie, ii vezi si mai cu seama, ii simti culorile. Oriunde in orisice cotlon sau turn, se revarsa si creeaza armonii. Si nu-i aceasta o pledoarie pentru frumos, pur si simplu sau pentru oras si atat. E lumina unui gand inspirat din ceea ce este pur si simplu orasul cel mai fotografiat si cel mai pitoresc, orasul pe care il iubim si pe care il iubesc si-l admira sute de mii de turisti. Un loc caruia, si fara vedere, ii simti frumusetea. Pecete unui penel ce-ti fulgera gandul, Sibiul te asteapta sin e asteapta sa il descoperim…

Priviti-l, voi, sibieni si… nu numai si apoi il veti regasi acolo, in inima voastra. Un oras al culorilor. Un oras care te face sa il iubesti. In ciuda varstei sau, poate tocmai de aceea… Strabun, bunic si contemporanul nostru.

 

Prima menţiune documentară referitoare la ţinuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care şi-a avut sediul la Sibiu.

Menţionat sub numele de Hermannsdorf în anul 1321, în a doua jumătate a secolului XIV Sibiul obţine calitatea de civitas, într-un document din 1366 fiind pomenit numele localităţii prima dată sub forma Hermannstadt.

Spre sfârşitul secolului al XV-lea se formează instituţia numită Universitatea Săsească, aflată în fruntea ierarhiei administrative a tuturor saşilor, condusă de un jude regal, mai târziu comite al saşilor.

Perioada medievală se caracterizează în Sibiu printr-o dezvoltare economică continuă, marcată de activitatea breslelor. Primele statute ale acestora (1376) enumeră 19 bresle (dintre care 13 activau în Sibiu) cu 25 meserii; Numărul breslelor a crescut treptat, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea existând 29 de bresle, iar spre 1780 erau atestate 40, într-o perioadă în care deja crescuse considerabil rolul manufacturilor.

SIBIU: “A vedea departe este ceva, a merge acolo este cu totul altceva.”

 

 

 

Sursa foto:  Sibiul In Imagini ” City of Culture „, Rares Helici, Thomas Oesterle

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: