Dr Valeriu Gheorghiță, precizări despre perspectiva celei de a treia doze de vaccin anti-Covid

Vaccinnnnn

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr Valeriu Gheorghiţă, a anunţat azi că în luna octombrie ar putea începe, în România, vaccinarea cu trei doze de ser a persoanelor imunodeprimate (post-transplant, cu afecţiuni oncologice sau cu alte condiţii de imunodepresie), respectiv administrarea unei doze de rapel (booster), la cel puţin şase luni de la schema iniţială, la persoanele vulnerabile (vârstnici, bolnavi cronic) şi, ulterior, la celelalte persoane vaccinate cu schema iniţială.

“Aş vrea să explic această diferenţă. Pe de-o parte, vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidenţă cu afecţiuni oncologice, în tratament activ, persoanele cu alte condiţii de imunodepresie fie primară, fie dobândită, cum este infecţia HIV, netratată sau în stadii avansate, de asemenea, persoanele care fac terapii imuno-supresoare, fie cortico-terapie, fie terapie biologică, vor avea indicaţie de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze care se recomandă la acest moment”, aprecizat oficialul. Acesta a explicat că EMA evaluează această indicaţie pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna.

Gheorghiţă a anunțat că, de la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în categoriile de risc menţionate vor primi trei doze de vaccin.

“De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puţin şase luni de la schema iniţială de vaccinare şi care se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, persoanele care se află în evidenţă cu afecţiuni cronice şi ulterior se vor putea vaccina şi celelalte categorii de persoane, care au primit schema iniţială de vaccinare”, a adăugat medicul.

Potrivit informațiilor oficiale, ulterior se vor putea organiza şi în România cele două tipuri de abordări.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: