Fii mereu în ritm! 4 motive pentru care un metronom te poate ajuta în studiul muzicii

metronomul muzical

Atunci când începi studiul unui instrument muzical, primii pași firești sunt învățarea notelor muzicale și corelarea acestora cu pozițiile degetelor pe instrumentul tău. Însă, la fel de importantă este „descifrarea” și menținerea ritmului unei melodii cu ajutorul unui metronom. 

Metronomul este acel dispozitiv muzical care redă un sunet (de obicei un clic) la intervale regulate, stabilite de utilizator pe baza tempoului unei melodii. La mcmusic.ro vei găsi o varietate de metronoame în stiluri și dimensiuni diferite. Indiferent de modelul ales, metronoamele au aceeași funcție: de a te ajuta să menții mai bine ritmul oricărei partituri muzicale.

Iată 4 motive pentru care este benefic să investești într-un metronom atunci când studiezi un instrument muzical:

1. Îți va îmbunătăți simțul ritmului

Nu toată lumea are abilitatea nativă de a recunoaște un ritm dintr-o melodie, pe care mai apoi să-l redea la perfecție cu ajutorul pianului sau chitării sale. Un metronom te poate ajuta în acest sens, indiferent de nivelul la care te afli sau de instrumentul ales.

Odată ce ai ales o melodie, sunetele metronomului îi vor imprima un tempo constant, în funcție de BPM-ul (bătăi pe minut) piesei respective. În timp, vei începe să dezvolți un simț propriu al ritmului, iar progresul va fi notabil.

2. Ajută la împărțirea ritmului

Interpretarea unei piese în tempoul original este la fel de importantă ca redarea corectă a notelor și a acordurilor muzicale. Metronomul îți permite să împarți ritmul unei melodii în funcție de măsura muzicală în care a fost scrisă. Măsura de 4/4 este, de obicei, cea mai des întâlnită. În cazul acestei măsuri, vei putea seta metronomul la 60 BPM.

De asemenea, metronomul muzical te poate ajuta să înveți ritmuri unice, cu tipare surprinzătoare – cum ar fi cele de bossa nova sau jazz.

3. Îmbunătățește tehnica muzicală

Pe lângă antrenarea abilităților de coordonare, studiul cu un metronom te poate ajuta să îți îmbunătățești vizibil tehnica muzicală. De exemplu, dacă studiezi o piesă nouă, este indicat să setezi metronomul la un tempo mai lent decât originalul, pentru a te acomoda mai ușor.

În timp, poți crește progresiv viteza metronomului, până când vei reuși să redai melodia la tempoul original. În acest fel, nu vor exista pauze între note și vei evita eventualele sincope care pot deveni foarte descurajante pentru un muzician.

4. Te sincronizează cu alți pasionați de muzică

Vrei să colaborezi cu un alt muzician? Un metronom te va ajuta să te armonizezi mai bine cu colegii de breaslă, ca în scenariul următor: După ce ați convenit asupra unui tempo în timpul repetiției, mergeți acasă și exersați separat melodia cu ajutorul metronomelor. Când veți reveni la studio, veți constata că notele pe care le redați sunt sincronizate, ritmul muzicii este constant, iar melodia va începe să sune la fel ca originalul.

Așadar, metronomul este un instrument eficient pentru studiul muzical, dedicat tuturor pasionaților de muzică, indiferent de nivelul de experiență sau abilitățile acestora. Achiziționează chiar acum un metronom și începe să exersezi melodia preferată cu ajutorul acestuia!

Sursă foto: shutterstock.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: