Vineri, 22 ianuarie, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” în colaborare cu Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român „Astra”, Universitatea „Lucian Blaga”, Cercul Militar Sibiu şi autorităţile publice locale au organizat simpozionul intitulat „UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE ÎN CONŞTIINŢA NAŢIONALĂ” cu prilejul aniversării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române sub un singur sceptru, cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Demn de amintit, evenimentele programate la Cercul Militar au fost precedate de un moment emoționant petrecut dis-de-dimineață, chiar în curtea Academiei, acolo unde tinerii militari au horit cu sufletul, cu apsul și cu gândul, bucuroși de sărbătoare…
Ulterior, manifestarea, găzduită de Cercul Militar Sibiu, a debutat simbolic cu prinderea tuturor celor prezenţi- prea… puțini sibieni și mai mult oficialități și militari (cum se poate observa și în fotografii)- într-o Horă a Unirii pe muzică şi versuri interpretate de Corul şi Muzica Militară a Academiei Forţelor Terestre.
Simpozionul a fost deschis de către rectorul Academiei Forţelor Terestre, domnul gl.bg. prof.univ.dr.ing.Ghiţă BÂRSAN, care a subliniat importanţa zilei de 24 ianuarie 1859 pentru evoluţia ulterioară a naţiunii noastre. Au fost invitaţi pe rând să se adreseze auditoriului, domnul dr. Alexiu TATU care a prezentat „Contextul european al Unirii Principatelor Române”, domnul Col.lect.univ.dr. Florin ȘPERLEA cu lucrarea „Misiunea Militară Franceză și Alexandru Ioan Cuza”, Col.(r).prof.univ.dr. Alexandru BABOȘ cu lucrarea „Contribuția armatei la realizarea Unirii Principatelor”, domnul prof.univ.dr.ing. Octavian BOLOGA cu expunerea „Mihail Kogălniceanu – 125 de ani de la moartea sa” şi domnul prof.univ.dr. Ioan Crețu cu lucrarea intitulată „Unirea Principatelor în folclor”.
Totodată, a fost organizată o expoziţie foto-documentară dedicată Micii Uniri.
Foto: Mr. Daniel Dorobantu