Catre seara se rosteste timpul. Vesteste sarbatoare…
Fa-ti vreme, omule, unde ai fi sa iti opresti o clipa gandul catre bunici, catre parinti. In seara asta sau maine-n zori, cata-i si ia-ti aproape. Priveste-i in ochi si-n palma lor trudita si vei ghici acolo, adanc, cartea de capatai… scris acu intelepciune si vorbe de duh. Vei ghici acolo urma toiagului scorojit- catargul ce i-a purtat pe aripile vietii… si, dintr-o data, iti va tine cald vesta crosetata demult.
Fa-ti vreme, omule, sa contempli ochelarii strambati de-am si demodati, caci in ei se citesc atatea carti din biblioteca veche ori din scrin, in ei isi doarme acum somnul un mestesug de alatdata ori lacrimile de cand el, bunicul, a plecat pe front.
Fa-ti vreme, omule sa nu mai folosesti in veac cuvantul “batran” asa, la intamplare, ori ca sa “pedepsesti” pe careva. Caci batrani iti sunt bunii, strabunii si, poate, parintii. Batran vei fi si tu. Vreodata… Batranii sunt povestea noastra si ne sunt radacini. Batranii sunt lumina care ne lumineaza pe dinauntru si ne invata sa fim parinti la randul nostru. Iar casa bunicilor este (si trebuie sa ramana) „biserica copilariei noastre”.
Batranii ne sunt icoane si lectii si hrana si virtute. Toate la un loc si mult mai mult. Batranii sunt aurul unui neam. Aici si pretutindeni.
# BĂTRẤN, -Ă, bătrâni, -e, adj., s.m. și f. I. Adj. 1 Care trăiește de mulți ani, care este înaintat în vârstă. Fată bătrână = fată rămasă nemăritată după vremea măritișului. ♦ (Despre fața sau înfățișarea cuiva) Care și-a pierdut frăgezimea, care trădează bătrânețe. 2. Care există de mult timp, de demult. II. S. m. și f. 1. Persoană în vârstă înaintată. Locutiune adjectivala și adverbiala Din bătrâni = din vremea veche, din moși-strămoși. 2. (Fam., la m. sg.) Tată; (la f. sg.) mamă; (la m. pl.) părinți. – Latinescul betranus (= veteranus).(Dictionarul Explicativ al Limbii Romane)
Fa-ti vreme, omule, sa ii privesti in ochi. Macar in asta seara ori maine, de ziua lor…
Surse foto: parintedemeserie.ro, www.replicahd.ro