Mihai Călin, Ana Covalciuc și Cristian Pascariu ajung la Sibiu la Ideo Ideis Festivalul #16

formatori [ideo ideis festivalul #16] Sibiu

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru liceeni, a ajuns la cea de-a 16-a ediție. Timp de o săptămână, în perioada 9-15 august, comunități de liceeni din 9 orașe, vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Brașov, Constanța, Sibiu și Bacău.

De-a lungul celor 15 ani de existență, Ideo Ideis a creat spațiul în care peste 3000 de adolescenți pasionați de teatru și arte alăturate, au întâlnit profesioniști care, prin mentorat, i-au adus mai aproape de vocația lor și de ei înșiși. Prin cele peste 500 de evenimente – spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme și masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mișcare socială și artistică în comunitatea locală, demonstrând, astfel, nevoia de proiecte culturale în orașele prea puțin expuse la astfel de evenimente.

Ediția a 16-a propune adolescenților o temă sensibilă, dar foarte importantă pentru viitorul lor: Identitatea.

Organizatorii cred în puterea cu care un adolescent se poate exprima, crea și crește în comunitatea din care face parte, fiind ei înșiși foarte tineri atunci când au început drumul către ceea ce Ideo Ideis a devenit astăzi.

Formatul din 2020 este potrivit și în acest an, în contextul în care suntem în continuare nevoiți să căutăm soluții pentru a organiza festivalul în condiții optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit după ediția de anul trecut, desfășurată în condiții similare, ne-a făcut să reluăm drumul către comunitățile trupelor selectate, participante la festival.

La ediția de anul acesta, spectacolele pregătite de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în fața comunității și vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu mentorii, pentru a-i aduce pe tineri mai aproape de comunitatea din care fac parte și pentru a-i încuraja să-și întoarcă creativitatea către locurile în care s-au născut.”, transmit organizatorii.

Astfel, în Sibiu, adolescenții se vor întâlni cu Mihai Călin, mentorul de anul acesta, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Ana Covalciuc, iar la Atelierele de Arte Alăturate- Film cu Cristian Pascariu. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare.

Sâmbătă, 14 august, ora 19, pe scena Bibliotecii Județene Astra, va urca trupa de teatru tânăr, Art Attack, cu spectacolul Ursul, în regia Johannei Adam – Hansel, o comedie mică de dragoste, bazată pe neînțelegerea dintre îndrăgostiți. Aceștia se luptă să își ascundă sentimentele unul de celălalt, creând astfel situații conflictuale, nedorite. Din distribuție fac parte Ciuștea Ana-Maria – Elena, Petri Maniu Lungu, Amza George Lucian, Iridon Mara, Cirțoroșan Diana și Tiepac Ana. La finalul reprezentației, mentorul Mihai Călin va urca pe scenă pentru a susține un artist talk.

Pasiunea lui Mihai Călin pentru teatru a luat naștere, în mod paradoxal, într-un liceu de matematică-fizică, unde a făcut parte dintr-o trupă de teatru pentru liceeni organizată de profesoara sa de română. Aceeași pasiune a rămas nestinsă și în trei ani de Politehnică, în care a făcut parte din Teatrul Studențesc Podul.

Experiența l-a convins să își urmeze curiozitatea pentru teatru în secția de Actorie la U.N.A.T.C „I. L. Caragiale” București. Încă din facultate a avut prima sa colaborare cu Teatrul Național București pentru Trilogia antică (1990) realizată de Andrei Șerban și colaborări cu Teatrul Bulandra în spectacolul Antigona (r. Alexandru Tocilescu, 1993) și cu Teatrul de Comedie. În prezent este angajat la TNB, iar printre spectacolele în care poate fi văzut se numără Furtuna (2014) și No Man’s Land (2016) în regia lui Alexander Morfov. Pentru interpretarea rolului Caliban din Furtuna a primit în 2015 Premiul Uniter pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

Ana Covalciuc este actriță de teatru și film, trainer pasionat de lucrul cu adolescenții de mai bine de zece ani și membru fondator al asociației Acting Works. A fost nominalizată la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar la Premiile UNITER 2015 și, în același an, a fost selectată în programul 10 pentru Film în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Anul acesta va avea premiera lungmetrajului Lebensdorf, regia Vali Hotea – unde are rol principal, iar în cadrul TIFF 2021 poate fi văzută în filmele #DogPoopGirl și Copacul Dorințelor, ambele în regia lui Andrei Huțuleac.

Cristian Pascariu este regizor de film și scenarist, pasionat de educație, terapie prin artă și de integrarea părților vizuale în spectacole de teatru. În 2012, împreună cu colegii de la Create.Act.Enjoy, a pus bazele celui mai complex proiect de terapie prin artă din România. În prezent este masterand al secției de Art-Terapie, în cadrul U.N.A.T.C., București, lucrează ca regizor și scenarist cu diverse case de producție din București, pregătește primul său proiect de lungmetraj, produs de Libra Film și lucrează ca scenarist la 2 proiecte de lung metraj pentru Tudor Giurgiu.

Ce transmit organizatorii

“Cred că adolescenții, tinerii, trebuie sprijiniți să se dezvolte, să își afirme sensibilitatea. Prin artă, ei își pot descoperi pasiunea, calea în viață. Pot deveni empatici și pot înțelege mai bine lumea… și pe ei înșiși. În același timp, se pot juca. Jocul e foarte important în dezvoltarea noastră ca indivizi. Pot descoperi prietenia, dragostea, dedicația. Vreau să le dau încredere și curaj! Sper să pot:)”, spune mentorul Mihai Călin.

“Cred că adolescența e în mod natural o perioadă a explorării, a individualizării, a autodeterminării. Artele performative doar le oferă un cadru prin care adolescenții să se cunoască mai bine, să își pună întrebări, să caute în interiorul lor, dar și în afară, prin relațiile cu cei din jur. Atelierele devin în mod firesc un spațiu sigur în care nevoile lor organice își găsesc mijloacele de exprimare, îi ajută nu doar să exploreze, dar și să opteze cum vor să fie, cine vor să devină.”, povestește și trainerul Ana Covalciuc.

“Este neesențial pentru un adolescent să exploreze arta dacă dorește „să ia notă mare la bac” sau dacă vrea să fie o rotiță într-un sistem corporatist unde profitul primează. În schimb, dacă își dorește complexitate umană, evoluție, creativitate și inovare, nu are altă soluție decât să exploreze universul artistic. Oamenii de știință se chinuie să dezvolte inteligența artificială creativă, pe când o parte dintre decidenții din educația românească se strofoacă să realizeze fix opusul cu acești adolescenți deja creativi. În ciuda acestor presiuni exterioare, sunt extrem de fericit că am întâlnit tineri care au înțeles importanța artei în dezvoltarea lor și abia aștept să-i întâlnesc și pe cei din Sibiu care sunt de aceeași părere.”, adaugă și Cristian Pascariu.

___________________________________________________________________________

Festivalul Național de Teatru Tânăr face parte dintr-un manifest artistic și social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experiența și avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un Festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, și anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construiește o structură bazată pe șase piloni principali: Tabăra de arte performative și revelații, Festivalul de teatru tânăr, Capsule de teatru și deșteptări, Laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, Producții de teatru, filme și inclasabile și Teatrul tânăr – un teatru fizic, cu sediul în București.

Programul complet al festivalului se regăsește aici: https://www.ideoideis.ro/festivalul

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: