Iată încă o știre, cu argumente că… mâncăm… OTRAVĂ. Cititi, cruciți-vă și… fiți cu ochii în patru când e să alegeți ceva de pe raft ca să vă potoliți foamea!
Circa 85% din conservele de carne de pe piaţă conţin nitrit de sodiu, care, în prezenţa proteinelor, se poate transforma într-o substanţă care duce la apariţia cancerului de stomac. Mai mult, 25% din conservele de carne conţin cartilagii, vase de sânge şi nervi. Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu privind calitatea conservelor din carne denumită „Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”. Potrivit adevarul.ro, în cadrul acestei campanii, inspectorii au analizat 60 de sortimente de conserve din carne din marile hipermarketuri şi supermarketuri), fiind analizate produsele fabricate/distribuite de către: Scandia Food SA, Hame România SRL, Tulip Food Company Danemarca, Auchan România SA, România Hypermarche SA, Rewe România SRL, Carrefour România SA, Prefera Foods SA, Animex Foods Polonia, Mega Image SRL, Vascar SA, Zone International Trading SRL, Defne Selos SRL, Orkla Foods România, Durra Diamant SRL, Garom Food SRL, Profi Rom Food SRL şi Agrico Polonia.
„Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în România nu sunt etichetate corespunzător sau nu conţin ingredientele corecte. Astfel, consumatorii sunt informaţi greşit despre preparatele din carne pe care le cumpără. Pentru a lua decizia de cumpărare a conservelor din carne, consumatorii nu au altă opţiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se aşteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conţinutul şi calitatea produsului”, potrivit APC.
Demn de luat în seamă, după tipul de carne folosit în conservele analizate, situaţia se prezintă astfel: 43% conserve din carne de porc; 25% conserve din carne separată mecanic; 24% conserve din carne de vită; 8% conserve din carne de pui/pasăre. Pe specii conţinutul de carne din conserve analizate se prezintă astfel: la conservele din carne de porc, cantitatea de carne, inclusiv şi cea separată mecanic, variază între 23% şi 95%; la conservele din carne de vită, cantitatea de carne, inclusiv şi cea separată mecanic, variază între 50% şi 92%; la conservele din carne de pui/pasăre, cantitatea de carne, inclusiv şi cea separată mecanic, variază între 48% şi 80%. Ce ingrediente conţin conservele din carne Totodată, inspectorii precizează că ingredientele regăsite în compoziţia conservelor din carne analizate sunt următoarele: carne de pui separată mecanic, carne de porc separată mecanic, proteină animală de porc, apă, sare iodată, carne de porc, organe de porc, grăsime de porc, carne de vită, carne de pui, file de pui, piept de pui, plasmă din sânge de porc, gelatină porc, gelatină vită, şorici de porc, piele de pui/pasăre, fibre de grâu, fibre vegetale, fibre din bob de mazăre, fibră vegetală din bambus, amidon de cartof, amidon de porumb, amidon de grâu, făină de grâu, griş de grâu, zahăr, zaharuri, maltodextrină, sirop de glucoză, proteină din soia, concentrat proteic din soia, proteină din lapte, zer praf dulce, condimente, boia iute/dulce de ardei, usturoi, soia, ţelină, piper negru, extras de ardei, pastă de tomate, ulei vegetal nehidrogenat de floarea soarelui, ulei de măsline, arome, nitrit de sodiu, caragenan, monoglutamat de sodiu, carmin, 5 – ribonucleotide disodice, difosfaţi, trifosfaţi, fosfat de sodiu, eritorbat de sodiu, acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, gumă guar, gumă Tara, gumă de xantan. ATENȚIE! La unele conserve din carne, condimentele sunt înscrise în mod generic şi nu este menţionat tipul condimentului, cu toate că unele dintre ele sunt incluse în lista substanţelor alergene, fiind important să fie cunoscută denumirea respectivului condiment. Dintre ingredientele menţionate mai sus, cele mai utilizate sunt:
Informaţiile de pe etichetă
Inspectorii APC precizează că ingredientele produselor alimentare trebuie menţionate în ordinea descrescătoare a cantităţii lor. Astfel, după ce au analizat etichetele produselor, aceştia au descoperit că la 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv şi de cea separată mecanic, în timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă, în timp ce la 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de şorici în proporţie de 20%, carne în proporţie de 15% şi sare, plasmă din sânge, organe, ulei şi muştar în proporţie de 13%. La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către şorici, în proporţie de 15% de către apă, în proporţie de 13% de către amidon, în proporţie de 10% de către proteine din soia, şi în proporţii variabile de către sare, gelatină, untură, grăsime porc, carne pasăre, condimente, organe de porc, aditivi alimentari şi condimente. „În concluzie, cantitatea de apă şi substanţe de îngroşare naturale şi artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorităţii produselor de acest tip”, se mai arată în studiul citat.
Așa cum menționează sursa citată, în privinţa substanţelor chimice şi a aditivilor alimentari utilizaţi în compoziţia conservelor din carne, inspectorii APC au descoperit: Agenţi de îngroşare: caragenan, gumă guar, gumă Tara şi gumă xantan; Potenţiatori de gust şi aromă: monoglutamatul de sodiu şi 5-ribonucleotide disodice; Antioxidanţi: eritorbat de sodiu, acid ascorbic şi izoascorbat de sodiu; Stabilizatori: polifosfat de sodiu, trifosfat pentasodic, dipolifosfaţi de sodiu şi potasiu şi difosfaţi; Conservanţi: nitrit de sodiu. În ceea ce priveşte prezenţa aditivilor de mai sus în conservele analizate, situaţia se prezintă astfel: 90% din conservele analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari. 85% din conservele analizate conţin nitrit de sodiu; 48% din conservele analizate conţin monoglutamat de sodiu; 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin; 37% din conservele analizate conţin caragenan. 37% din conservele analizate conţin arome artificiale.
Altfel spus, avem la îndemână, „la pachet” cu dumicați de carne, OTRAVĂ- compuși chimici dăunători organismului. E bine să luăm în serios avertismentele specialiștilor!
Nitritul de sodiu sau E250 este un conservant artificial ce se foloseşte în industria alimentară pentru inhibarea bacteriilor şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a mezelurilor scumpe şi a produselor din carne afumată).
Se foloseşte nitrit de sodiu în special pentru inhibarea bacteriei Clostridium botulinum ce produce boala letală numită botulism. Nitritul de sodiu este un conservant eficace datorită puternicului caracter oxidativ ce poate duce la distrugerea materialului genetic al celulei bacteriene.
Se foloseşte nitrit de sodiu şi pentru a inhiba oxidarea lipidelor, proces ce duce la râncezirea acestora.
E250 este interzis în Norvegia, Suedia, Canada şi parţial în Germania.
Efectele consumului de alimente ce conţin nitrit de sodiu (E250)
Pentru a raspunde la întrebarea din titlul acestui articol menţionez ca nitritul de sodiu este o substanţă ce poate produce cancer din cauza interacţiunii acestuia cu proteinele din alimente. Această reacţie duce la formarea de nitrozamine. Nitrozaminele sunt considerate ca fiind compuşi cancerigeni. (sursa: http://cesamancam.ro/)
sursa foto: timetv.ro