marți, 10 decembrie 2024
2.4 C
Sibiu

Noaptea SANZIENELOR e… aproape

Pregatiti-va cu luare-aminte! Se apropie noaptea magică a Sânzienelor, noapte în care se spune că se deschid cerurile și că îți visezi ursitul/ursita. În preajma sărbătorii de Sânziene, tinerii se întâlneau la horă, la joc, prinși în obicei de belșug și fertilitate,

 “Du-te, Soare, vino, Luna

Sânzienele imbuna,

Sa le creasca floarea – floare,

Galbena, mirositoare,

Fetele sa le adune,

Sa le prinda in cunune,

Sa puna la palarie,

Floare pentru cununie,

Babele sa le rosteasca,

Pana-n toamna sa nunteasca.”

Noaptea de Sânziene  este o noapte magică, un moment de linişte, de echilibru, în care se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Se spune că mai ales în această noapte (23-24 iunie, noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul) cei norocoşi pot întâlni Sânzâienele.

Numite în tradiţia populară şi Sfintele, Frumoasele, Măiastrele, Sânzienele sau Sânzâienele sunt fiinţe ireale, fantastice, făpturi luminoase din aer, albe, frumoase, binefăcătoare, care au numai însuşiri bune. Fuioare uşoare de vânt în timpul zilei, noaptea se transformă în zâne cu părul galben- simbol al belsugului- şi rochii albe de abur, ce dansează hore ameţitoare prin grădini, mutându-se dintr-un loc într-altul, cântând în aer cu glasuri nemaiauzit de armonioase. Sunt entităţi ale aerului, transparente, pure şi nobile, foarte greu de perceput, dată fiind natura lor instabilă, fluidă, predispusă la mişcări foarte rapide. 

Asa cum ne incredinteaza folcloristii, spre deosebire de alte personaje mitice, ca Ielele şi Rusaliile, Sânzienele (Drăgaicele) sunt binevoitoare omului, aduc fertilitate culturilor agricole, femeilor căsătorite, păsărilor şi animalelor, dau miros şi puteri tainice florilor, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor şi apără lanurile de intemperiile naturii. Sub un nume sau altul, aceste făpturi mitice există în folclorul tuturor popoarelor, nu numai în Europa, ci pe toate continentele.

Poate nu tocmai intamplator, Sărbătoarea Sânzienelor are loc la trei zile după Solstiţiul de Vară, cea mai lungă zi din an, moment de răscruce situat la mijlocul anului şi înscris sub semnul focului, al Soarelui. În cinstea acestuia se aprind focuri uriaşe pe culmile dealurilor. Încinşi cu brâuri din pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă în foc aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri viitoare. La final, se rostogolesc la vale roţi aprinse, şi ele simboluri ale Soarelui, care se îndreaptă odată cu vara către toamnă şi care au rolul de a alunga spiritele rele. Uneori, sunt lăsate să plutească pe ape mici ambarcaţiuni cu lumânări. Se practică săritul peste focul purificator. Se crede că cine va trece prin foc sau va sări peste el în această noapte, se va purifica şi întregul an care urmează va fi apărat de duhurile rele, de boli şi va fi fericit. Tradiţiile acestea, care există şi acum în ţările Europei Centrale şi de Nord datează de secole, cu mult înaintea creştinismului.  

După ce se trece de miezul nopţii şi focurile se sting, oamenii se îndreaptă în linişte spre casele lor, lăsând locul spiritelor care, după credinţa populară, în noaptea aceasta ca şi în toate nopţile importante ale anului, hoinăresc hai-hui prin lume. De aceea, cu această ocazie se realizează şi practici de pomenire a morţilor, numite Moşii de Sânzâiene: se face curăţenie la morminte, se pun flori, se aprind lumânări şi se dă de pomană la cimitir.

În această zi, florile de sânzâiene, împletite în cununi, sunt atârnate, până în anul următor, la ferestre, la porţi, la streşinile caselor, cu credinţa că vor apăra oamenii, animalele şi recolta de forţele nefaste, malefice,  şi vor aduce noroc şi belşug. Aceste cununi sunt folosite şi pentru prevederea viitorului, în funcţie de felul în care cad după ce sunt aruncate pe casă, in unele sate pastrandu-se credinta ca fetele ale caror cununi cad pe cealalta parte a acoperisului casei se vor marita in acel an.

Floarea de Sânziană (Gallium verum sau Gallium mollugo – după culoarea galbenă sau albă) este o floare de câmp cu inflorescenţe mărunte, pline de polen, frumos mirositoare, care înfloreşte în preajma solstiţiului de vară, în perioada coacerii cerealelor. Ea are numeroase întrebuinţări în medicină şi cosmetică, drept pentru care mitologia populară i-a acordat şi proprietăţi mistice, fiind folosită în practicile magice efectuate în noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul.

Potrivit www.yogaesoteric.net , Dacă o fată tânără o pune sub pernă în noaptea respectivă, îşi va visa cu siguranţă ursitul. Dacă îşi pun în păr sau în sân floarea respectivă, atât fetele cât şi femeile devin mai atrăgătoare şi mai drăgăstoase. Dacă se spală la ivirea zorilor cu roua căzută pe Sânzâiene sau se îmbăiază în apă curgătoare devin mai frumoase.

 

 

 

Sursa foto: CNM ASTRA, IA SIBIU, inncognitto.wordpress.com

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Shopping City Sibiu sărbătorește magia Crăciunului cu surprize pentru toți vizitatorii

Shopping City Sibiu a fost decorat de sărbători și...

Se ridică noul Hotel de Gheață de la Bâlea Lac, atracție turistică unică pentru România

De câteva zile, în căldarea glaciară a lacului Bâlea...

Sibiul a fost premiat! Motivul, unul de impact pentru viața comunității!

MERITAT! Sibiul, premiat pentru excelență în domeniul mobilității urbane...

Veste de ultim moment: Medic nou în Laboratorul de Analize medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu

Medicul Carmen Șabliovschi s-a alăturat colectivului medical din cadrul...

Alte articole

Titlurile de stat Tezaur vor continua și în luna cadourilor cu dobânzi de până la 7,60%

Românii pot investi, începând de azi, 9 decembrie, în...

Concertul de Crăciun al Corului Bach din Sibiu

Duminică, 15 decembrie, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu și Corul...

Sărbătoarea multiculturalității la Filarmonica Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu celebrează Ziua Minorităților Naționale din...

Una dintre cele mai frumoase gradinițe dintr-un sat de la noi, inaugurată la Valchid

La finele săptămânii trecute, Moș Nicolae a adus un...

O săptămână într-un dans, la Muzeul ASTRA! Începe mâine!

10 decembrie 2024 Interval orar: 14.00 – 16.00 Locație: Pavilionul Muzeal...

„Marele Final” la ESTE Filmul de Miercuri

ESTE Filmul de Miercuri prezintă „Marele Final”, regia Matthias...

Veste minunată pentru rășinăreni!

Cei peste 5000 de locuitori ai comunei Rășinari vor...

Din aceeași categorie

Categorii populare