Deschise-au fost azi uliţe şi străzi şi, mai cu seamă sufletele marginenilor. Ca la un semn, că junii s-or pus pe jucat. La Sălişte, cum îi dat! Şi lume de pe lume la praznic s-o întins, că jocul acesta fain e viu, dar îi ca-n vis
După o tradiție veche de la 1895, în cea de-a patra zi de Crăciun, cete de juni din Mărginime își dau întâlnire în orașul Săliște din județul Sibiu. 2014 nu a făcut excepție, așa că si această duminică a stat sub semnul portului, cântecului și jocului tradițional, de parcă, pentru cateva ore bune, capitala Marginimii s-ar fi intors undeva, pe vremurile bunicilor, cu miez cald de jiene, hategane, colinde si obiceiuri pitoreşti, pe care unii dintre noi le ştim doar din carţi…
Sărbătoarea a debutat la Biserica Mare din Săliște, acolo unde juni și junese au asistat la serviciul religios. La orele amiezii, tinerii au pornit în parada portului popular spre Piața Junilor, locul tradițional de întâlnire a cetelor. După obicei, au fost întâmpinați de oficialități și de judele cetei din Săliște care i-a invitat pe ceilați juzi să rostească tradiționalele urări de sărbători și să prezinte jocul cetei. Au răspuns invitației cetele din Sibiel, Jina, Rod, Gura Râului, Orlat, Sadu, Râu Sadului, Miercurea Sibiului, Rășinari, Alămor, Galeșu de Argeș, Vaideeni și, în premieră, din Poiana Sărată, localitate aflată la granița dintre Transilvania și Moldova, prin a cărei vamă mărginenii de odinioară treceau cu turmele și unde mulți dintre ei s-au și stabilit.
Și pentru că Întâlnirea cetelor de juni sau „Întâlnirea jocurilor” a fost și este și privită și ca o competiție a dansurilor, dar şi un bun prilej de mandrie, pentru ficiorii ce ţes tradiţia pentru generaţiile următoare, fiecare ceată a prezentat momente muzical-coregrafice, Piața Junilor răsunând în ritmuri de jiană, hațegană, învârtită, nelipsit fiind batranul şi… veşnic tânarul dans al călușarilor. Sărbătoarea Junilor s-a încheiat, ca de fiece dată, cu Hora Unirii, devenita un soi de emblemă, de metaforă a sufletului românesc ce animă junii, de când se ştiu! Organizatorii evenimentului au fost Primăria Oraşului Sălişte şi Consiliul Local al Oraşului Sălişte.
Obiceiul datează din 1895, pe atunci întâlnindu-se la joc doar cetele locului, cetele comercianţilor şi cele ale ciobanilor. Au existat şi întreruperi, în anii primului război mondial şi din timpul celui de-al doilea război mondial până în 1968. Astăzi, manifestarea de juni reuneşte tineri din Mărginime şi cete din judeţe precum Vâlcea şi Argeş, adică din locuri în care mărginenii s-au pripăşit.
demn de amintit, în 2013, colindatul de ceată bărbătească din România și Republica Moldova a fost inclus de UNESCO pe Lista patrimoniului imaterial mondial, iar Gura Râului s-a numărat printre cele 14 localităţi menţionate în documentaţia depusă de România ca fiind reprezentative pentru practicarea acestui tip de colindat.
… Şi, uite-aşa, s-a mai scris o filă din istoria mândrilor juni, o zi în care cu toţii ne-au amintit că aici, în Mărginime, tradiţia, românismul, spiritul profund al sărbătorilor vibrează indiferent de epoci. În numele frumosului, al folclorului, al respectului faţa de înaintaşi, la urma urmei…
Surse foto: Ansamblul Caluserii rasinari, Sadu.ro