Toamna pune acum semnul egal între zi și noapte, între… flori și… frunze moarte. Între soare și lună, toate vă fie cunună. Între raze dulci și mere coapte, între zi și brumă-noapte…
Echinocțiu se numește! Pune dovlecii pe masă, cucuruzul în cămară, brumă dulce prin grădină… să facă o țâră de lumină.
E vreme de romanță, cu vara prin desagi. E vreme de noapte cu vise dragi. E vreme de belșug!
Minten să punem egal între cântec și trudă, între mâini și între frați, între soare și lună…
*Echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.
Echinocţiul de toamnă, coordonate diferite:
2017 – 22 septembrie 23:01
2018 – 23 septembrie 04:54
2019 – 23 septembrie 10:50
2020 – 22 septembrie 16:30
*În 2016, echinocțiul a avut loc la orele 17:21.
Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică. Aflându-se deci la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii sunt întâlnite în regiunile polare, în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de şase luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.
La latitudinile României, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont.
*Până una alta, vă lăsăm să petreceți ceasul echicțiului în compania unor imagini de poveste și a unei melodii de sezon.
https://www.youtube.com/watch?v=kLlBOmDpn1s
Foto: Louis Guermond