Sibiul, capitala internationala a baletului! Cum a fost prima seara a World Cup!

Competiția Mondiala de Balet, Open România 2015, a inceput! Dansul este muzica mişcării, ori… poezia piciorului. In mod cert, insa, Dansatorii sunt atleţii lui Dumnezeu, cum spunea Einstein, asa cum au demonstrat aseara competitorii de la Sibiu.

Vraja si vrajitori, aseara asa a fost la Sibiu! Pasi, gratie, bucurie, mii de ore de studiu, frumusete… talent. La plural! Zeci de copii si tineri au urcat pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, atrasi de marea arta.

 

La origine, cuvantul „dans” provine din limba sanscrita si se traduce prin „tensiune”. Cu alte cuvinte, dansul a fost inca din timpuri stravechi un mod de eliberare a oricarui tip de tensiune interioara.

Studiile arheologice dovedesc ca dansul a fost o forma de exprimare timpurie a oamenilor, ce a precedat comunicarea prin cuvinte. Practic, dansul a reprezentat o prima forma de limbaj si exprimare a emotiilor, a credintelor, chiar si a ritualurilor de vindecare. Dansul a insotit intotdeauna marile evenimente din viata oamenilor si din comunitati, dar si sarbatorile ori ritualurile religioase.

Mai tarziu, dansul a fost inclus si in alte forme de arta, insotind marii povestitoti ai legendelor antice, piesele de teatru si, mai tarziu, devenind un element de baza in musicaluri. 

Aceasta forma de miscare dateaza din cele mai vechi timpuri in comunitatile umane. Se pare ca omul, mergand pe stanca pesterii, si-a observat umbra miscandu-se oata cu el, astfel ca a inceput sa realizeze tot felul de miscari haotice, bucurandu-se de „dansul umbrei” sale.

Stiati ca… dansul este vechi de 9000 de ani?

Prima dovada arheologica in privinta dansului provinde de la picturile rupestre din India, vechi de 9000 de ani.(www.garbo.ro)

 

 

sursa foto: TBS

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: