vineri, 18 aprilie 2025
19.1 C
Sibiu

TRADIȚII PUSE ÎN LUMINĂ LA MUZEUL ASTRA: Atelier gastronomic de modelare a colacilor rituali. Pomul vieții. Târgul de toamnă

 

Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic de modelare a colacilor rituali, o reconstituire a obiceiului Pomul vieții și apoi evenimentul Târgul de toamnă.

Inspirat, necesar, în harul vechilor tradiții. MULȚUMIM, MUZEUL ASTRA!!!

 

Toate acestea vor avea loc marți, 14 septembrie 2021,  iar locația de desfășurare va fi gospodăria de oier transhumant, provenită din Rășinari și gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos.

Evenimentele fac parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

 

BACKGROUND INFO

 

Pomul vieții & Atelier de modelare a colacilor

Locul evenimentului: Gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos

Cum aflăm de la doamna Mihaela Gherghel- muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA, reconstituirea obiceiului de a face un pom al vieții la slujbele religioase ce însoțeau momentele de trecere în viața de apoi sau la pomenirile străbunilor va avea loc în zi de mare sărbătoare – Ziua crucii, o zi însemnată, potrivită pentru post și rugăciune. Începând cu ora 10, gospodinele din Sebeșu de Jos vor frământa aluat din făina cea mai albă și vor modela colacii specifici Pomului vieții, povestind tradiția pregătirii colacilor, dar și a folosirii lor. Colacii, prin forma și denumirea lor, sunt meniți să ajute sufletul celui plecat dintre noi să se despartă de viața aceasta și să aibă ajutor în ascensiunea către cer. Începând cu ora 13, tot în gospodăria din Sebeșu de Jos, veți putea lua parte la reconstituirea obiceiului de a face pomul vieții, împodobit cu colacii rituali făcuți în localitate: soarele, scara, mațul oii sau mielul cel blând și foarfecele, toți având semnificații adânc creștine.

 

 

 

Târg de toamnă

Locul evenimentului: Gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos și gospodăria de oier transhumant, provenită din Rășinari, orele 10-16.

Din abundența de fructe și legume a toamnei, valorificată prin cunoștințele transmise din generație în generație, gospodari vrednici din Rășinari, Sebeșu de Jos și împrejurimi vor aștepta vizitatorii muzeului la târg cu cele mai bune, sănătoase și gustoase produse. Cine vrea, poate degusta preparatele în timp ce producătorii  spun povestea realizării lor: ingrediente folosite și etape de urmat. Pe mese vor sta brânza de munte, paine și lichii cu prune și mere, de borcănele pregătite cu legume și fructe, de lumânări, ceară de albine și produse apicole, dar și țesături tradiționale, haine cu motive tradiționale, coșuri și corfe împletite din răchită.

Noul circuit expozițional: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, vă va familiariza cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) este organizat în parteneriat cu Museums of South Trondelag (MiST, Norvegia) și beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.  Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro

 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Cina cea de taină, în dar de la Brukenthal

Joia Mare este ziua Cinei cele de Taină, adică...

Promenada Sibiu lansează campania de Paște cu premii și cadouri surpriză

În perioada 11-19 aprilie, Promenada Sibiu derulează o campanie...

Încă un carambol la Sibiu, în mai puțin de o oră!

Polițiștii rutieri intervin în aceste momente la un accident...

Carambol cu victime într-o intersecție din municipiul Sibiu

Polițiștii rutieri intervin la un accident produs în municipiul...

Alte articole

Consilierii județeni sibieni, convocați în ședință ordinară, după Paști

Consiliului Județean Sibiu este convocat în Săptămâna Luminată, imediat...

Carduri și plăți – recomandările specialiștilor

Apropierea Paștelui reprezintă un moment de bucurie, dar și...

VESTE FAINĂ: Fundația Comunitară Sibiu obține un grant de la prestigioasa Fundație King Baudouin

Fundația Comunitară Sibiu anunță cu mândrie obținerea unui grant...

15 Aprilie- Ziua Mondială a Artei. Mesajul directorului Muzeului Național Brukenthal

ZIUA MONDIALĂ A ARTEI, marcată în ziua nașterii lui...

Din aceeași categorie

Categorii populare