Altitudine: 897m. Atmosferă: tradiție, cu gust fain de munte, împărtășit cu luare-aminte localnicilor și oaspeților, la umbra oieritului, la lumina jocului… Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural al Comunei Jina vă invită în perioada 26-27 iulie la cea de-a XLIV-a ediție a festivalului „Sus pe muntele din Jina”.
Iată ce au pregătit gazdele pentru actuala ediție:
Sâmbătă, 26 iulie
[20:00] Cântec joc și voie bună în Șesul Jinarilor
[24:00] Foc de articificii
Duminică, 27 iulie
[10:00] Primirea oficialităților
[11:00] Parada portului popular
[11:30] Deplasare în Șesul Jinarilor
[12:00] Cuvânt de deschidere
[12:30] Program artisitic
“Cât vedeai cu ochii, peste toţi munţii erau numai oameni. La nedei, muntele care îî despărţea pe oameni în două ţări, se făcea loc de întâlnire şi nimeni nu mai ştia care de unde vine …“ Nedeile de altădată şi-au pierdut din semnificaţii în timp, dar oamenii de dincolo şi de dincoace de munţi se întâlnesc încă, sub spiritul tradiţiei. În amintirea nedeilor de altă dată, Festivalul de Folclor „Sus pe Muntele din Jina“ cheamă oamenii an de an la sărbătoarea de pe munte, Jina fiind unul din locurile de întâlnire ale păstorilor de azi.
Legaţi de trecut
În acest sat de români simpli, de oieri, s-au născut şi personalităţi mari, care au rămas în istoria ţării noastre. Sunt amintiţi cu mândrie oameni ca Naum Râmniceanu, un strălucit istoric şi poet, care povesteşte în lucrările sale că a trecut munţii într-o dăsagă aşezată pe un cal, pus acolo de părinţii lui, refugiaţi în Ţara Românească pentru a scăpa de prigoana catolică. Un alt nume de care jinarii sunt mândri este căpitanul Vlad Stejar, despre care se spune că a studiat la Viena şi că a fost un apropiat al primului mitropolit din Ardeal, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Munţii care înconjoară localitatea au intrat în posesia oamenilor prin daniile primite după efectuarea stagiului militar. Personalul grăniceresc era recrutat din rândul sătenilor, existând şi o şcoală specială, în limba germană. La eliberarea din stagiul militar, soldaţii primeau posesii în munţi, pentru a-şi duce traiul zilnic prin păstorirea turmelor. (Ziarul Lumina)
Sursa foto: www.traditiisibiene.ro