Veste bună pentru iubitorii de cultură, frumos, artă şi tradiţii! Vernisată în 2014, pe 29 noiembrie, expoziţia ,,Ilie Moise – crochiu de colecţie” se va prelungi până în 8 martie (Ziua Internaţională a Femeii). Iniţial, cei interesaţi ar fi putut să o admire doar până în 13 februarie, 2015. Numai ca, asa cum aflam de la conducerea CNM ASTRA, fluxul de vizitatori a deposit cu mult asteptarile, si… este posibil ca si in peroada imediat urmatoare numarul iubitorilor de arta si traditii sa ia cu asalt aceasta expozitie dedicate trudei si pasiunii acestui om inchinat etnologiei, folclorului, satului romanesc- Prof Ilie Moise. Prin urmare, muzeografii au decis să menţină expozitia încă aproape o lună. In semn de apreciere pentru faptul ca, prin tot cee ace face, prof Ilie Moise ne invata, ne convinge ca traditiile, mestesugurile, folclorul sunt “Dumnezeii fara de care un neam nu poate supravietui”…
Acest lucru vine ca un răspuns pozitiv dat publicului care a exprimat un interes în creştere. Ca dovadă, de la vernisaj până acum, nu mai puţin de 717 de persoane au trecut pragul expoziţiei.
Reamintim faptul că expoziţia face parte din cunoscuta serie ,,Colecţii şi Colecţionari” şi cuprinde piese din colecţia personală a domnului profesor Ilie Moise. Colecția este alcătuită din aproximativ… 2000 obiecte cu o valoare artistică şi muzeistică impresionantă (farfurii, căncee, cahle s.a.). Se poate spune că aceste obiecte, în special cele din ceramică reprezintă elemente-cheie în ceremoniile tradiţionale legate de viaţa omului, de la naştere până dincolo de moarte.
Născut în comuna Cut, judeţul Alba, în 13 februarie 1948, Ilie Moise şi-a însuşit din copilărie pasiunea pentru folclor şi obiceiuri. În prezent, profesorul Ilie Moise face parte din Comisia de Folclor şi Etnologie a Academiei Române şi din Comisia de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial. Domnia sa este si… “Pastorul de suflet” al unuia dintre evenimentele majore la nivel national care incurajeaza copiii si tinerii sa promoveze traditiile- Olimpiada de Mestesuguri Artistice Traditionale, Profesorul Ilie moise fiind de la bun inceput presedintele juriului acestei manifestari.