„Arhivele fostei Securități reprezintă o parte din istoria poporului nostru”. Ce impresie are Iohannis despre CNSAS

Vizita la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a fost un bun prilej pentru a cunoaște problemele acestei instituții, modul în care funcționează, performanțele și nereușitele sale. Trebuie subliniată importanța CNSAS în cadrul eforturilor de clarificare a trecutului comunist şi de vindecare a efectelor acestuia, prin cunoaştere, asumare şi dreptate făcută victimelor. CNSAS nu are doar o misiune științifică sau de verificare a diverselor persoane aflate în funcții publice, ci are și un rol educativ și informativ pentru noile generații, a declarat azi presedintele Klaus Iohannis dupa ce a vizitat Arhivele CNSAS.

Anterior acestui demers, Iohannis a tinut sa precizeze ca ‚”Arhivele fostei Securități reprezintă o parte din istoria poporului nostru. Dosarele întocmite de poliția politică închid în paginile lor nenumărate vieți de oameni nevinovați. Mâine voi vizita arhivele păstrate de CNSAS la Popești-Leordeni. CNSAS deține, după Germania și Polonia, a treia arhivă ca mărime, preluată de la fostele servicii secrete comuniste. În aceste dosare se află memoria comunismului și nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere. Dimpotrivă, ea va avea o contribuție importantă la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timișoara imediat după alegeri”. Totodata, seful statului a subliniat: „Cu siguranţă această arhivă va contribui şi cu piese la acel muzeu (al comunismului!) dar şi cu concepte. Aici e o parte din istoria noastră (la arhivele Securităţii – n.r.). (…) Nu am reuşit să cunoaştem suficient de bine istoria noastră recentă, mă refer la anii comunismului”.

Potrivit unei stiri difuzate de antena3, reprezentanţii CNSAS i-au prezentat şefului statului câteva dosare „edificatoare” pentru arhiva CNSAS. Unul dintre aceste dosare, intitulat „dosar personal” şi având antetul Ministerului Afacerilor Interne, avea trecut pe copertă numele lui Mihai Alexandru Vişinescu. Un alt dosar era pe numele lui Gheorghe Enoiu, intitulat tot „dosar personal”, şi având specificaţia „cadre MAI”.

Klaus Iohannis a mai văzut un dosar penal al unui comunist în ilegalitate, care a finanţat partidul şi care, în detenţie fiind, încerca să intre în legătură cu familia.

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: