duminică, 23 martie 2025
12.9 C
Sibiu

Samuraii, la Biserica Fortificată Cisnădioara. FITS 2018: „Atsumori”, cu Yamamoto Noh Theatre. Un spectacol de: Zeami Motokiyo

Chiar dacă termenul de „Samurai” fost folosit în Japonia pentru a desemna nobilimea militară, acesta înseamnă defapt a servi. Samuraiul era literar servitorul unui nobil.

 

Samurai (? ori, mult mai rar, ) este un termen care a fost folosit în Japonia pentru a desemna indivizi aparținând nobilimii militare. Cuvântul samurai este derivat din verbul japonez saburau (de unde a derivat și numele masculin „Saburo”) însemnând a servi. Samuraiul era literar servitorul unui nobil. Casta samurailor a fost desființată după Restaurația Meiji (1868).

Au existat și femei samurai. Chiar și ele se ucideau dacă erau îndemnate de soț sau de căpetenia locală. Spre deosebire de bărbați ele își tăiau beregata

În Japonia doar samuraiului îi era îngăduit să poarte arme. Oricine ataca un samurai era considerat a fi un răzvrătit și era executat pe loc. De asemenea, oricine vedea un atac de nesupunere și nu informa autoritățile de îndată era omorât, iar pedeapsa sa cădea și asupra familiei sale.

La ediția din acest an a Festivalului internațional de Teatru de la Sibiu vine, tocmai din… Țara Soarelui Răsare un spectacol ce aduceîn prim-plan taine din lumea fascinantă a samurailor…

În distribuție: Yamamoto Akihiro, Sugiura Toyohiko, Moriya Yoshinori, Umewaka Motonori, Yoshii Motoharu, Yamamoto Yoshiaki

Această piesă de teatru clasică, scrisă de Zeami, creatorul teatrului Noh, este o reprezentare autentică a valorilor și viziunilor asupra lumii din societatea samurailor, prin intermediul căreia teatrul Noh s-a constituit ca gen dramatic. Povestea are loc la finalul sec. XII, după sfârșitul războiului sângeros dintre clanurile Genji și Heike. 
În timp ce a servit ca luptător al clanului Genji, Kumagai Naozane îl omorâse în luptă pe Atsumori, un nobil tânăr din clanul Heike. Ca să-și spele păcatele, Kumagai a devenit călugăr budist, cu un nou nume – Rensei. Spectacolul începe cu drumeția lui Rensei înapoi la vechiul câmp de bătălie, unde se va ruga pentru salvarea sufletului lui Atsumori. El întâlnește un grup de tăietori de iarbă, care cântă din fluiere în drumul lor spre casă. Unul dintre ei îi cere lui Rensei să se roage. După ce dorința îi este îndeplinită, acesta recunoaște că nu este nimeni altul decât fantoma lui Atsumori și dispare în neant. Șocat, Rensei decide să petreacă noaptea rugându-se pentru sufletul lui Atsumori. Mai târziu, în aceeași noapte, în timpul rugăciunii devotate, fantoma lui Atsumori apare în armură de război. Aceasta recreează momentele finale și se pregătește să se răzbune pe ucigașul său, dar este, în cele din urmă, liniștită de rugăciunea lui Rensei. Foștii dușmani au devenit acum prieteni prin Legea lui Buddha.

Spectacolul se joacă pe 14 și 15 iunie, de la orele 21.00, la Biserica Fortificată Cisnădioara.

Spectacol prezentat în limba japoneză, cu traducere în limbile română şi engleză.
Efecte speciale: torțe

 

      foto: © Yamamoto Noh Theatre

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

Accident grav pe DN1! Pieton găsit în stare de inconștiență

Polițiștii rutieri intervin la un accident produs pe DN...

Zori de sâmbătă la Baraj: DOSAR PENAL la Avrig pentru pescuit ilegal!

La data de 22 martie a.c., în jurul orei...

„Don Quijote” pe poante face sărbătoare pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”

Centrul Cultural „Ion Besoiu” - Sala Mare: 11 Aprilie...

IMPRESIONANT: PRIMUL BUST DE COPIL SCULPTAT DE CONSTANTIN BRÂNCUȘI, LA BRUKENTHAL

EVENIMENT MAJOR: Primul bust de copil semnat de Constantin...

Alte articole

Ora Pământului, celebrată pe… aripile muzicii la Sibiu!

Pentru a marca „Ora Pământului” la Sibiu, atenție, aproximativ...

Președinta Colegiului Medicilor din România, azi, la Colegiul Medicilor Sibiu

Președinta Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina...

Sute de specialiști la Congresul Național de Psihiatrie de la Sibiu

Potrivit organizatorilor, peste 900 de specialiști din țară și...

Chiar așa: Ce oameni de poveste are Sibiul! Elevă, al 77 de ani (ați citit bine!), în fața șevaletului!

Bate la poarta aniversării a 78 de primăveri, însă...

FAIN DE TOT: Scufița Roșie dă întâlnire copiilor sibieni!

Copiii cu vârsta peste 5 ani sunt invitați să...

Ziua Fericirii, pe aripile muzicii, la Filarmonica sibiană!

Filarmonica de Stat Sibiu vă invită joi, 20 martie,...

Din aceeași categorie

Categorii populare